Aktualność "SPOTKANIE WOLONTARIUSZY ,,POLA NADZIEI"."

SPOTKANIE WOLONTARIUSZY ,,POLA NADZIEI". W dniach 09 - 10 września 2017 r. w Ośrodku Charytatywno-szkoleniowym im. Bł. Abpa. A.J. Nowowiejskiego w Popowie odbyło się spotkanie wolontariuszy, którzy wzięli udział w kampanii „Pola Nadziei”.

Organizując spotkanie chcieliśmy przede wszystkim podziękować tym wszystkim, którzy aktywnie włączyli się w pomoc podopiecznym naszych siedmiu hospicjów: wolontariuszom, koordynatorom i opiekunom. Wolontariusze - niosąc na co dzień uśmiech i pomocną dłoń człowiekowi w potrzebie - tym razem sami byli adresatami zabawy, którą zorganizowała płocka Caritas przy nieocenionym, finansowym wsparciu naszego darczyńcy Firmy CEDROB S.A.

W ośrodku gościliśmy dzieci, młodzież i trochę starszą młodzież 😊- przedstawicieli szkół z Płocka i 14 okolicznych miejscowości, wolontariuszy z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Płocku i Płockiego Wolontariatu. Najmłodszy uczestnik zabawy miał 4 lata, najstarszy lat 70. W trakcie spotkania odwiedziły nas dwie przemiłe panie: Pani Ania i Pani Olga reprezentując naszego darczyńcę Firmę CEDROB S.A., które również z chęcią i radością włączyły się w naszą zabawę.

Spotkanie rozpoczęliśmy powitaniem wszystkich przybyłych gości i wręczeniem najbardziej zaangażowanym i wyróżniającym się wolontariuszom, drobnych upominków. Następnie we wspólnej Eucharystii dziękowaliśmy dobremu Bogu za wszystkich zaangażowanych w naszą działalność i prosiliśmy o siły i łaski dla chorych i znajdujących się w trudnej sytuacji naszych podopiecznych.

Uśmiechom i radości nie było końca, ale też zabawie towarzyszyła konstruktywna rywalizacja; podzieleni na pięć grup od godziny 11 do 20 aktywnie „zbieraliśmy” punkty dla swoich drużyn. A było tego dużo… rozwiązywaliśmy węzeł gordyjski, budowaliśmy mosty ze skrzynek, wznosiliśmy wieże z makaronu typu spaghetti (tutaj trzeba było wykazać się sprytem) i budowle z kubeczków, jeździliśmy na nartach, zostaliśmy hydraulikami i musieliśmy uszczelniać rury wypełnione wodą, a kiedy byliśmy już wystarczająco mokrzy – rozegraliśmy mecz balonami wypełnionymi wodą! Gdy już wydawało się, że uszły z nas siły, okazało się, ze przed nami kolejne zadanie i ruszyliśmy w las zaopatrzeni w mapy z obowiązkiem znalezienia i odgadnięcia hasła, ale żeby było jeszcze trudniej, to nie mogliśmy dać się sfotografować przeciwnym drużynom (każde zdjęcie „kosztowało” nas utratę 100 punktów). W szampańskich nastrojach dotrwaliśmy do kolacji – grilla, którą serwował sam ks. Dyrektor, a po kolacji?, ciąg dalszy zabawy i dyskoteka w piasku po kostki.

Niesamowitą zabawę zorganizowali nam dwaj wspaniali, niezmordowani i radośni animatorzy: Maciej i Igor, których entuzjazm i zapał udzielał się nam wszystkim – Panowie DZIĘKUJEMY! (i wszystkim zainteresowanym polecamy Agencję IMPULS).

Kochani – spędziliśmy z wami wspaniały czas i za to bardzo dziękujemy, ale przede wszystkim dziękujemy za Wasze zaangażowanie w pomoc drugiemu człowiekowi, za uśmiech i chęć działania.

Firmie Cedrob S.A. dziękujemy za to, że dzięki otrzymanej darowiźnie mogliśmy spotkać się i podarować wolontariuszom uśmiech i radość.

Zapraszamy do obejrzenia fotogalerii na FB i w zakładce Galeria.

DATA PUBLIKACJI: 2017-09-12 » Pozostałe aktualności