Aktualność "KONSULTACJE SPOŁECZNE W POWIATOWYM ŚRODOWISKOWYM DOMU SAMOPOMOCY W ŻUROMINIE."

KONSULTACJE SPOŁECZNE W POWIATOWYM ŚRODOWISKOWYM DOMU SAMOPOMOCY W ŻUROMINIE. 13 września 2017 r. w Caritas Diecezji Płockiej - Powiatowym Środowiskowym Domu Samopomocy w Żurominie odbyło się spotkanie robocze dotyczące konsultacji społecznych zmian w ustawach wdrażających Program kompleksowego wsparcia dla rodzin „Za życiem”.

Konsultacje przeprowadziło Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej oraz Caritas Polska. W spotkaniu brali udział pracownicy instytucji pomocowych z województwa mazowieckiego; pracownicy Ośrodków Pomocy Społecznej, Powiatowych Centrów Pomocy Rodzinie, Środowiskowych Domów Samopomocy oraz Warsztatów Terapii Zajęciowej.

Konsultacje dotyczyły propozycji zmian w Warsztatach Terapii Zajęciowej przewidzianych w założeniach do projektu ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych, a także sposobu kwalifikowania uczestników ze spektrum autyzmu lub niepełnosprawnością sprzężoną do Środowiskowych Domów Samopomocy.

Beata Głowacka

Kierownik