Aktualność "MSZA ZA ZMRŁYCH W HOSPICJACH CARITAS DIECEZJI PŁOCKIEJ."

MSZA ZA ZMARŁYCH W HOSPICJACH CARITAS DIECEZJI PŁOCKIEJ.

,,Iść zawsze naprzód, choćby po gorzkich

zawodach i szalejących bałwanach morskich,

gdy opieka Boska nad nami,

przed niczym zaś się nie cofać,

a na wszystko być gotowym,

jeśli Bóg czego od nas zażąda”.

św. Brat Albert

Około tysiąca wiernych wzięło udział w corocznej Mszy św. w Bazylice Katedralnej w intencji zmarłych w Hospicjach Domowych i Stacjonarnych Caritas Diecezji Płockiej. Mszy św. przewodniczył Jego Ekscelencja ks. Biskup Mirosław Milewski i wygłosił okolicznościową homilię, w której zachęcał i zapraszał do codziennej modlitewnej pamięci o tych którzy poprzedzili nas na druga stronę życia. Koncelebransami byli ks. Szczepan Bugaj, ks. Ryszard Paradowski i ks. Łukasz Nowak koordynator ds. utworzenia placówki opiekuńczej Diecezji Płockiej w Sikorzu. Mszę św. poprzedziła wspólna modlitwa Koronką do Bożego Miłosierdzia w intencji wszystkich zamarłych którą poprowadził ks. Adam Przeradzki Wicedyrektor Caritas Diecezji Płockiej.

W trakcie Mszy św. oprawę muzyczną zapewnił Płocki Chór Katedralny „Pueri et Puellae Cantores Plocenses”, pod dyrekcją Pani Anny Bramskiej, przy akompaniamencie Pana Wiktora Bramskiego.

Ks. Szczepan Bugaj Dyrektor Caritas Diecezji Płockiej serdecznie podziękował za obecność i udział w Eucharystii wszystkim zgromadzonym. W szczególności podziękował wszystkim rodzinom naszych bliskich zmarłych za przybycie do Płocka i za wspólną modlitwę, pracownikom Płockiej Caritas za codzienną pracę i troskę o wszystkich naszych podopiecznych w różnych stronach Diecezji, za obecność na Mszy Świętej, za przygotowanie oprawy liturgicznej i wspólna modlitwę. Ksiądz Dyrektor Szczepan Bugaj podziękował za ofiary złożone na tacę.

Zaprosił wszystkich zgromadzonych na Eucharystię w przyszłym roku na 4 listopada, na godzinę 16.00.

DATA PUBLIKACJI: 2017-11-06 » Pozostałe aktualności