Aktualność "KOLEJNE POLA NADZIEI."

KOLEJNE POLA NADZIEI. W miesiącu październiku, na zaproszenie Rady Pedagogicznej szkół: Szkoły Podstawowej w Sudragach, Szkoły Podstawowej nr 6 im. Druha Wacława Milke w Płocku, Zespołu Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku oraz na zaproszenie Akademii Przedszkolaka z Dobrzynia nad Wisłą gościliśmy z prelekcją w ramach realizowanej kampanii „Pola Nadziei”. Naszym celem było przybliżenie dzieciom i młodzieży zasad wolontariatu i zaszczepienie chęci bycia wolontariuszem. Opowiadaliśmy o potrzebie pomocy drugiemu człowiekowi, zwłaszcza człowiekowi zmagającemu się z nieuleczalną chorobą. Mówiliśmy, że żonkilowe "Pola Nadziei" są znakiem jednoczącym społeczeństwo z osobami cierpiącymi, uwrażliwiają na ich potrzeby, a także skłaniają do refleksji nad sensem cierpienia, bólu i samotności, a wiosną, kiedy zakwitają jako symbol solidarności z chorymi na choroby nowotworowe, przypinają o ludziach oczekujących naszej pomocy.

Spotkania nasze, w każdym przypadku, zakończyliśmy wspólnym sadzeniem żonkilowych rabat.

Szacowna Rado Pedagogiczna, wspaniali uczniowie i rodzice – dziękujemy za zaproszenie, za uśmiech i wrażliwość.

Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć na naszym fb.

DATA PUBLIKACJI: 2017-11-10 » Pozostałe aktualności