Aktualność "JAŁMUŻNA WIELKOPOSTNA 2018 DAR JUNIORA DLA SENIORA ."

JAŁMUŻNA WIELKOPOSTNA 2018 DAR JUNIORA DLA SENIORA . W Środę Popielcową rozpoczęła się „Jałmużna Wielkopostna”, w tym roku pod hasłem „Dar Juniora dla Seniora”.

Jałmużna Wielkopostna ma charakter wychowawczy: uczy miłości bliźniego, która kosztuje – najczęściej chodzi o dar materialny, ale też o czas poświęcony bliźniemu, okazane wsparcie duchowe i kochającą obecność. Poprzez małą ofiarę możemy pomóc tym, którzy znajdują się w trudnej sytuacji życiowej. Datki uzbierane w Skarbonkach przez dzieci i młodzież trafią do osób starszych i chorych.

Ogólnopolska akcja Jałmużny Wielkopostnej została zapoczątkowana w 1995 roku poprzez Kościół Katolicki. Co roku rozdano kilkaset tysięcy skarbonek na Wielki Post. W 2000 roku przyłączyły się inne kościoły.

Do akcji włączają się szkoły i parafie na terenie całego kraju. Trafi do nich ponad 650 tysięcy Skarbonek Wielkopostnych. Poprzez akcję organizatorzy chcą uwrażliwić dzieci oraz całe rodziny na potrzeby starszych i chorych, którzy często czują się samotni, zaniedbani i niepotrzebni.

„Jałmużna Wielkopostna” to mała ofiara, która przybiera formę dobrowolnej rezygnacji z przyjemności materialnej lub poświęcenia czasu na wysłuchanie, wsparcie i zrozumienie drugiej osoby. Zebrane w Skarbonkach środki zostaną wykorzystane przez Caritas diecezjalne na zaspokojenie potrzeb seniorów.

Bardzo bym chciał, żeby jałmużna stała się dla wszystkich prawdziwym, autentycznym stylem życia! Bardzo bym chciał, abyśmy, jako chrześcijanie, brali przykład z apostołów i widzieli w możliwości dzielenia się z innymi naszymi dobrami konkretne świadectwo komunii, jaką żyjemy w Kościele – pisze papież Franciszek w orędziu na Wielki Post 2018.

„Jałmużna Wielkopostna” jest ekumeniczną akcją charytatywną organizowaną przez Caritas Kościoła Katolickiego, Eleos Kościoła Prawosławnego oraz Diakonię Kościoła Ewangelickiego. Akcja odbywa się po raz. 23.

Głównym punktem konferencji inauguracyjnej będzie złożenie pierwszych Skarbonek Wielkopostnych przez dzieci z Publicznego Przedszkola „Kwiatki Świętego Franciszka” w Warszawie.

Do „Jałmużny” można również dołączyć wysyłając charytatywny SMS z hasłem POMAGAM pod numer 72052 (koszt: 2,46 zł z VAT) lub dokonując wpłaty do tzw. „Wirtualnej Skarbonki”, czyli na konto Caritas Polska z dopiskiem „Jałmużna Wielkopostna”.

Oprócz tego do parafii naszej diecezji zostało przekazanych 40 tysięcy baranków paschalnych z białej czekolady. Można je również nabyć w naszym sklepie przy ul. Sienkiewicza 34 w Płocku. Baranek, symbolizujący Jezusa Chrystusa, włóżmy do koszyczka wielkanocnego z pokarmami.

Zebrane środki zostaną przeznaczone m. in. na funkcjonowanie Domu Dziennego Pobytu i Terapii dla osób z Chorobą Alzheimera i chorobami pokrewnymi.

Serdecznie zachęcamy Państwa do wzięcia udziału w tym jakże wzniosłym celu.

DATA PUBLIKACJI: 2018-02-19 » Pozostałe aktualności