Aktualność "KOLONIE CARITAS DIECEZJI PŁOCKIEJ ROZPOCZĘTE."

KOLONIE CARITAS DIECEZJI PŁOCKIEJ ROZPOCZĘTE. Caritas Diecezji Płockiej kolejny raz organizuje letnie kolonie dla dzieci. Przebiegać one będą pod hasłem BY WAKACJE NIE POZOSTAŁY TYLKO MARZENIEM. W dniu dzisiejszym tj. 31 lipca przyjedzie pierwsza grupa dzieci do naszego Ośrodka w Popowie. Uczestnikami kolonii są dzieci pochodzące z rodzin potrzebujących wsparcia. Na ten turnus przyjechało razem 180 dzieci z dekanatów Diecezji Płockiej: Bielsk, Sierpc, Pułtusk i Gostynin.
Program kolonii obejmuje wyjazd do Warszawy, koloniści będą zwiedzali Zamek Królewski, Stare Miasto, Łazienki Królewskie, Sejm Rzeczpospolitej Polskiej, jak również Centrum Nauki Kopernik. W programie kolonii jest również wyjazd do Pułtuska, zwiedzanie Domu Polonii i Starego Rynku, a także wycieczki po okolicy, rozwijanie zainteresowań uczestników, dni tematyczne, zawody sportowe, kąpiele w basenach, konkursy plastyczne i wiele innych atrakcji. W razie brzydkiej pogody kiedy dzieci nie będą mogły skorzystać z naszych basenów, wyjadą do aquparku w Jachrance. Planujemy spływ kajakowy rzeką Narew. Wszystkie wycieczki będą realizowane w zależności od pogody, zainteresowania i wieku grupy. Na miejscu na co dzień dzieci i młodzież będą mieć do dyspozycji boisko sportowe, basen, ścianki do wspinaczki, tzw. tyrolkę, place zabaw. Nie zabraknie też zajęć sportowo-rekreacyjnych, dyskotek i wieczornych ognisk.

Pobyt w ośrodku finansowany jest przez Caritas Diecezji Płockiej, przy dofinansowaniu Kuratorium Oświaty w Warszawie.

Przez cały pobyt dzieci będą po czujnym okiem wykwalifikowanych wychowawców kolonii. Chętni będą mogli codziennie uczestniczyć w Mszy św.: - Położymy akcent na duchowe przeżycie tego czasu – deklaruje ks. Paweł Rokicki, kierownik ośrodka. – Zależy nam na tym, aby dzieci i młodzież doświadczyli wspólnego przeżywania wiary, żeby potrafili się nią dzielić, żeby aktywnie uczestniczyli w Mszach św., zrozumieli sens liturgii, a poprzez to sens wiary. W tych działaniach będzie nas wspierał ksiądz neoprezbiter oraz klerycy płockiego seminarium – zapowiada duszpasterz.

Pogoda zapowiada się wyśmienicie, więc życzymy miłego odpoczynku.

DATA PUBLIKACJI: 2018-07-31 » Pozostałe aktualności