Aktualność "MSZA ŚWIĘTA ZA ZMARŁYCH W HOSPICJACH CARITAS DIECEZJI PŁOCKIEJ. "

MSZA ŚWIĘTA ZA ZMARŁYCH W HOSPICJACH CARITAS DIECEZJI PŁOCKIEJ. Kilkuset wiernych wzięło udział w corocznej Mszy św. w Bazylice Katedralnej w dniu 4 listopada br., w intencji zmarłych w Hospicjach Domowych i Stacjonarnych Caritas Diecezji Płockiej. Mszy św. przewodniczył Ksiądz Adam Przeradzki Wicedyrektor Caritas Diecezji Płockiej.

Okolicznościową homilię wygłosił Ksiądz Profesor Jan Krajczyński, w której nawiązał do niedzielnych czytań mówiących o dwóch najważniejszych przykazaniach ,, Miłości Boga i człowieka”. Podkreślił, że uczynione dobro zawsze do nas powraca i podziękował rodzinom za troskę i opiekę czynioną dla swoich bliskich, którzy znaleźli się trudnej sytuacji choroby i cierpienia.

Koncelebransami byli  ks. dziekan Stefan Cegłowski proboszcz Parafii Katedralnej, ks. Profesor Jan Krajczyński  i ks. Łukasz Nowak Prezes Fundacji Leonianum - Piękne Życie!. Mszę św. poprzedziła wspólna modlitwa Koronką do Bożego Miłosierdzia w intencji wszystkich zamarłych, którą poprowadził ks. Szczepan Bugaj Dyrektor Caritas Diecezji Płockiej.

W trakcie Mszy św. oprawę muzyczną zapewnił Płocki Chór Katedralny „Pueri et Puellae Cantores Plocenses”, pod dyrekcją Pani Anny Bramskiej, przy akompaniamencie Pana Wiktora Bramskiego.

Ks. Szczepan Bugaj Dyrektor Caritas Diecezji Płockiej serdecznie podziękował za obecność i udział w Eucharystii wszystkim zgromadzonym. W szczególności podziękował wszystkim rodzinom naszych bliskich zmarłych za przybycie do Płocka i za wspólną modlitwę. Pracownikom Płockiej Caritas podziękował za codzienną pracę i troskę o wszystkich naszych podopiecznych w różnych stronach Diecezji. Podziękował także  za przygotowanie oprawy liturgicznej i  ofiary złożone na tacę.

Zaprosił wszystkich zgromadzonych na Mszę Świętą w przyszłym roku na 3 listopada, na godzinę 16.00.

DATA PUBLIKACJI: 2018-11-06 » Pozostałe aktualności