Aktualność "JAŁMUŻNA WIELKOPOSTNA 2020 ROK."

JAŁMUŻNA WIELKOPOSTNA 2020 ROK. Jałmużna Wielkopostna ,,Dar Juniora dla Seniora” to ogólnopolska akcja charytatywna, rozpoczynająca się wraz z nadejściem Wielkiego Postu, a kończąca się w Święta Zmartwychwstania Pańskiego (Święta Wielkanocne). Jej zadaniem jest zwrócenie uwagi społecznej i konkretnych ludzi, szczególnie młodzieży i dzieci, na los osób uboższych, chorych i starszych oraz podjęcie konkretnej pomocy na ich rzecz. Akcja uczy, wyrzeczenia, dzielenia się tym, co człowiek posiada i bezinteresowności.

W skład akcji wchodzą: skarbonki Jałmużny Wielkopostnej oraz baranki wielkanocne.

Jałmużna Wielkopostna ma również charakter wychowawczy: uczy miłości bliźniego, która kosztuje – najczęściej chodzi o dar materialny, ale też o czas poświęcony bliźniemu, okazane wsparcie duchowe i kochającą obecność. Poprzez małą ofiarę możemy pomóc tym, którzy znajdują się w trudnej sytuacji życiowej. Datki uzbierane w Skarbonkach przez dzieci i młodzież trafią do osób starszych i chorych.

Oprócz tego do parafii naszej diecezji zostało przekazanych 40 tysięcy baranków paschalnych z białej czekolady. Można je również nabyć w naszym sklepie przy ul. Sienkiewicza 34 w Płocku. Baranek, symbolizujący Jezusa Chrystusa, włóżmy do koszyczka wielkanocnego z pokarmami.

Zebrane środki zostaną przeznaczone m. in. na funkcjonowanie Domu Dziennego Pobytu i Terapii dla osób z Chorobą Alzheimera i chorobami pokrewnymi.

Serdecznie zachęcamy Państwa do wzięcia udziału w tym  wzniosłym celu.

DATA PUBLIKACJI: 2020-03-04 » Pozostałe aktualności