Aktualność "DRODZY CZŁONKOWIE PARAFIALNYCH ZESPÓŁÓW CARITAS!"

DRODZY CZŁONKOWIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS!

Wszyscy przeżywamy trudny czas związany z pandemią koronawirusa. Wiele osób, w tym pracownicy Caritas gorliwie wypełnia obowiązki służbowe, często z narażeniem swojego zdrowia. Również dużo osób o wrażliwym sercu, zachęconych apelem Polskich Biskupów, w tym apelem Biskupa Płockiego, Piotra Libery podejmuje trud niesienia pomocy osobom starszym, chorym, samotnym poprzez robienie zakupów, zaopatrywania w leki i inne środki potrzebne do życia.

Zachęcam serdecznie, by w tę potrzebną akcję jak najliczniej włączały się Parafialne Zespoły Caritas wraz ze swoimi Pasterzami, zachowując oczywiście jak najdalej idące środki ostrożności. Takim przykładem pomocy w tych trudnych chwilach może służyć Parafialne Koło Caritas przy Parafii pw. św. Wita, Modesta i Krescencji w Sierpcu, o czym informowała internetowa strona Diecezji Płockiej.

To Wy, drodzy Członkowie Parafialnych Zespołów Caritas i Wasi Duszpasterze znacie najlepiej wasze wspólnoty, znacie osoby i rodziny, którym w tych czasach epidemiologicznego kryzysu jest najtrudniej.

Zachęcam też do współpracy z Ośrodkami Pomocy Społecznej, które mając zorganizowane struktury, zawodowo i profesjonalnie udzielają pomocy osobom starszym i bezradnym.

Ten trudny czas oraz wszystkich, którzy z ogromnym zaangażowaniem niosą pomoc najbardziej potrzebującym zawierzam Bożemu Miłosierdziu.

Szczęść Boże.

Parafialne Koło Caritas w Sierpcu robi zakupy osobom starszym i samotnym.

Parafialne Koło Caritas, działające przy parafii pw. św. Wita, Modesta i Krescencji w Sierpcu prowadzi akcję pomocową na rzecz osób starszych i samotnych, robiąc dla nich zakupy spożywcze oraz kupując lekarstwa w aptekach: - Sierpczanie cieszą się, że w tych trudnych czasach ktoś o nich pamięta – mówi Hanna Wiktor, prezes koła Caritas. Pomoc dociera do wszystkich, którzy o nią się zwrócą.

Pomysł na to, aby robić zakupy osobom starszym i samotnym powstał w chwili, gdy ogłoszono stan zagrożenia epidemicznego w Polsce. Oznaczało to bowiem, że takie osoby będą miały trudności w zakupie żywności i innych środków, niezbędnych do normalnego funkcjonowania.

Hanna Wiktor, która od wielu lat działa charytatywnie w Parafialnym Kole Caritas przy sierpeckiej parafii mówi, że w akcję włączyło się dziesięć osób, dysponujących własnymi samochodami. Do pomocy zgłosił też wikariusz parafii ks. Adam Kowalski.

- Dzwonią do nas osoby, którym nie ma kto zrobić zakupów spożywczych czy kupić lekarstw w aptece. Poza tym my sami z własnej inicjatywy dzwonimy do znajomych osób starszych i samotnych, nie posiadające bliskiej rodziny, i oferujemy im pomoc. Wszyscy bardzo się cieszą, że w tym trudnym czasie, gdy nie powinni wychodzić ze swych domów, ktoś chce dla nich coś bezinteresownie zrobić - komentuje prezes koła Hanna Wiktor.

Dodaje, że wszystko odbywa się z zachowaniem odpowiednich środków ostrożności: wolontariusze odbierają kartkę z listą zakupów i pieniądze, a potem przekazują zakupione rzeczy, używające rękawiczek. Nie wchodzą do mieszkań i nie przebywają w otoczeniu ich mieszkańców.

Proboszcz parafii ks. kan. dr hab. Sławomir Zalewski uważa, że podjęte przez Parafialne Koło Caritas dzieło, organizowane przy wsparciu parafii, jest czynem miłosierdzia. W stanie zagrożenia epidemicznego pozwala samotnym ludziom mieć nadzieję, że nie są pozostawieni sami sobie.

Osoby potrzebujące takiej pomocy, a mieszkające w Sierpcu, mogą dzwonić pod numer telefonu: 24/275-22-33 lub przekazać przez inne osoby, że chętnie skorzystają z takiej formy pomocy.

Informacje źródłowe Diecezja Płocka.

DATA PUBLIKACJI: 2020-03-23 » Pozostałe aktualności