Aktualność "KOLONIE DLA DZIECI POLONIJNYCH 2019."

KOLONIE DLA DZIECI POLONIJNYCH 2019. „Kolonie dla dzieci polonijnych 2019” – pod tym hasłem w ośrodku Caritas Diecezji Płockiej w Popowie odbywają się kolonie dla dzieci i młodzieży z Białorusi. Podczas trzech turnusów od 3 czerwca do 30 czerwca 2019 roku młodzi przedstawiciele białoruskiej Polonii odpoczywają, zwiedzają okolice oraz biorą udział w zajęciach edukacyjnych, obejmujących między innymi naukę języka polskiego. W to lato gościmy 135 kolonistów.

W ramach pobytu odbędą się dwie jednodniowe wycieczki turystyczno – krajoznawcze, dostosowane do grupy. Koloniści dwukrotnie odwiedzą Warszawę. Pierwszy wyjazd będzie miał charakter kulturalno – edukacyjny (zwiedzanie Starego Miasta, Zamku Królewskiego, Wizyta w Centrum Nauki Kopernik lub Muzeum Techniki i Przemysłu, Pałacu Kultury i Nauki). Jego celem będzie poznanie dziedzictwa narodowego kraju, poznanie historii Polski. Drugi wyjazd również nastawiony będzie na edukację – wizyta w Łazienkach Warszawskich, Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego, przy grobie księdza Jerzego Popiełuszki w Warszawie oraz Warszawskich Łazienkach. Dodatkową atrakcją będzie wycieczka do Serocka – zwiedzanie połączone z rekreacją na plaży nad Zalewem Zegrzyńskim.

Niektórzy uczestnicy kolonii Polskę odwiedzają już kolejny raz, dla innych jest to pierwszy kontakt z naszym krajem.

Projekt „Kolonie dla dzieci polonijnych 2019” jest współfinansowany z budżetu Kancelarii Senatu Rzeczpospolitej Polskiej.

DATA PUBLIKACJI: 2019-06-07 » Pozostałe aktualności