Aktualność "KOLONIE 2019 ROK."

KOLONIE 2019 ROK. W to lato organizujemy kolonie w Ośrodku Charytatywno-Szkoleniowym Caritas Diecezji Płockiej im. Bł. Abpa. Antoniego J. Nowowiejskiego w Popowie położonym na terenie leśnym dla ok. 400 dzieci i młodzieży; uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych, szkół ponadgimnazjalnych i ponadpodstawowych z terenu województwa mazowieckiego, z diecezji płockiej. Pierwszeństwo mają dzieci z rodzin zastępczych, z rodzin żyjących w trudnych warunkach materialnych, z rodzin wielodzietnych lub z rodzin samotnie wychowujących dzieci.

Pobyt dzieci na wypoczynku letnim jest dziesięciodniowy i obejmuje następujące terminy:

Turnus I 22.07.2019 r. – 31.07.2019 r.

Turnus II 05.08.2019 r. – 14.08.2019 r.

Turnus III 14.08.2019 r. – 23.08.2019 r.

W pierwszym turnusie tj. od 22 lipca do 31 lipca wypoczywają koloniści z Parafii św. Jana Kantego z Mławy, ze Szkoły Podstawowej Łęg Probostwo i z dekanatu Maków Mazowiecki. W tym turnusie bierze udział 130 osób wraz z opiekunami.

Po przyjeździe do ośrodka dzieci są podzielone na grupy, w zależności od wieku. Każda grupa będzie pod opieką wykwalifikowanego wychowawcy kolonijnego.

Grupy do lat 10 nie będą przekraczały 10 osób, natomiast powyżej lat 10 grupy będą liczyć nie więcej niż 15 osób. Następnie zostaną zakwaterowane w drewnianych domkach letniskowych.

Zapoznajemy dzieci i młodzież z regulaminem pobytu i zasad obowiązujących na koloniach.

W czasie pobytu, dzieci są objęte opieką wykwalifikowanej pielęgniarki.

Pobyt dzieci i młodzieży ma charakter atrakcyjnego programu:

- edukacyjnego w zakresie edukacji patriotycznej i obywatelskiej oraz proekologicznej (m.in. praca w grupie, pogadanki, zabawy integracyjne, nauka w formie zabawy, spotkania z ciekawymi ludźmi),

- kulturalno-oświatowego (m.in. zajęcia teatralne, muzyczne, taneczne, plastyczne, nauka pieśni historycznych),

- sportowo-rekreacyjnego (m.in. turnieje sportowe, kalambury, zabawy tematyczne, gry terenowe – „podchody”, dyskoteki, kąpiele w basenie, wybór miss , grill, ognisko z otrzęsinami)

Dzieci będą mogły korzystać z basenów na terenie Ośrodka, a w razie brzydkiej pogody wyjedziemy do aquaparku lub innego kompleksu basenowego. Wszystkie atrakcje będą realizowane w zależności od warunków atmosferycznych, zainteresowania i wieku grupy.

- turystyczno - edukacyjnego, m.in. planujemy wyjazd do Warszawy, a tam zwiedzanie do wyboru: zwiedzanie Zamku Królewskiego, Starego Miasta, Łazienek Królewskich, Pałacu w Wilanowie, Sejmu RP, Stadionu Narodowego, Uniwersytetu Warszawskiego lub innych ciekawych miejsc Warszawy. Celem wycieczki będzie poznanie dziedzictwa narodowego kraju, poznanie historii i zabytków Polski. Planujemy zorganizować również dzieciom spływ kajakowy rzeką Narew lub Bug - ćwiczenie kondycji fizycznej, przełamywanie własnych słabości oraz uczenia się odpowiedzialności. Wszystkie wycieczki będą realizowane w zależności od warunków atmosferycznych, zainteresowania i wieku grupy.

Na zakończenie każdego turnusu przewidywane są nagrody dla dzieci i młodzieży za osiągnięcia w konkursach i zabawach.

Pobyt dzieci i młodzieży z diecezji płockiej finansowany jest przez Caritas Diecezji Płockiej, przy dofinansowaniu Kuratorium Oświaty w Warszawie.

DATA PUBLIKACJI: 2019-07-23 » Pozostałe aktualności