Aktualność "MSZA ŚWIĘTA ZA ZMARŁYCH W HOSPICJACH CARITAS DIECEZJI PŁOCKIEJ. "

MSZA ŚWIĘTA ZA ZMARŁYCH W HOSPICJACH CARITAS DIECEZJI PŁOCKIEJ. Kilkuset wiernych wzięło udział w corocznej Mszy św. w Bazylice Katedralnej w dniu 3 listopada br., w intencji zmarłych w Hospicjach Domowych i Stacjonarnych Caritas Diecezji Płockiej. Mszy św. przewodniczył Ksiądz kan. Szczepan Bugaj Dyrektor Caritas Diecezji Płockiej.

Okolicznościową homilię wygłosił ks. Paweł Rokicki, kierownik Ośrodka Caritas w Popowie: „Obecność przy umierającym, to wyraz wiary w zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa” – zaznaczył kaznodzieja.

Ksiądz Paweł Rokicki w trakcie kazania mówił że, Ci, którzy mają czas przed śmiercią, wykorzystają go na pożegnanie się z rodziną, na załatwienie formalności majątkowych. Dopiero na trzecim miejscu jest przystąpienie do sakramentów i pojednanie się z ludźmi.

„Problemem nie jest dziś śmierć, ale umieranie. Zaznaczył, że istnieje postawa troski i odpowiedzialności za chorych i umierających. Obecność rodzin, osób które zmarły w Hospicjach Caritas Diecezji Płockiej na Mszy św. w katedrze jest tego dowodem. To wyraz wiary, że „obok pierwiastka cielesnego, jest też pierwiastek duchowy”.

Mszę św. poprzedziła wspólna modlitwa Koronką do Bożego Miłosierdzia w intencji wszystkich zamarłych, którą poprowadził ks. Adam Przeradzki Wicedyrektor Caritas Diecezji Płockiej.

W trakcie Mszy św. oprawę muzyczną zapewnił Płocki Chór Katedralny „Pueri et Puellae Cantores Plocenses”, pod dyrekcją Pani Anny Bramskiej, przy akompaniamencie Pana Wiktora Bramskiego.

Ks. Szczepan Bugaj Dyrektor Caritas Diecezji Płockiej serdecznie podziękował za obecność i udział w Eucharystii wszystkim zgromadzonym. W szczególności podziękował wszystkim rodzinom naszych bliskich zmarłych za przybycie do Płocka i za wspólną modlitwę. Pracownikom Płockiej Caritas podziękował za codzienną pracę i troskę o wszystkich naszych podopiecznych w różnych stronach Diecezji. Podziękował także za przygotowanie oprawy liturgicznej i ofiary złożone na tacę.

Zaprosił wszystkich zgromadzonych na Mszę Świętą w przyszłym roku na 8 listopada, na godzinę 16.00.

DATA PUBLIKACJI: 2019-11-07 » Pozostałe aktualności