Aktualność "MSZA ŚWIĘTA ZA ZMARŁYCH W HOSPICJACH CARITAS DIECEZJI PŁOCKIEJ."

MSZA ŚWIĘTA ZA ZMARŁYCH W HOSPICJACH CARITAS DIECEZJI PŁOCKIEJ.

W niedzielę 8 listopada tradycyjnie po raz kolejny poleciliśmy dobremu Bogu naszych bliskich zmarłych. Zgromadziliśmy się w Bazylice Katedralnej aby modlić się w sposób szczególny za podopiecznych Hospicjów Domowych i Stacjonarnych Caritas Diecezji Płockiej, których pożegnaliśmy w mienionym roku.

Mszy świętej przewodniczył ks. Szczepan Bugaj Dyrektor Caritas Diecezji Płockiej, a kazanie wygłosił ks. Adam Przeradzki Wicedyrektor Caritas.

Kaznodzieja odwołał się w swoim słowie do fragmentu z listu do Tesaloniczan o zmartwychwstaniu i za Ewangelistą Mateuszem z przypowieści o 10 pannach podkreślił potrzebę czuwania.

Eucharystię poprzedziła wspólna modlitwa koronką do Bożego Miłosierdzi, której przewodniczył ks. kapelan Grzegorz Walczak.

W trakcie Mszy św. oprawę muzyczną zapewnił Płocki Chór Katedralny „Pueri et Puellae Cantores Plocenses”, pod dyrekcją Pani Anny Bramskiej, przy akompaniamencie Pana Wiktora Bramskiego.

Ks. Szczepan Bugaj Dyrektor Caritas Diecezji Płockiej serdecznie podziękował za obecność i udział w Eucharystii wszystkim zgromadzonym. W szczególności podziękował wszystkim rodzinom naszych bliskich zmarłych za przybycie do Płocka i za wspólną modlitwę. Pracownikom Płockiej Caritas podziękował za codzienną pracę i troskę o wszystkich naszych podopiecznych w różnych stronach Diecezji. Podziękował także za przygotowanie oprawy liturgicznej i ofiary złożone na tacę.

Zaprosił wszystkich zgromadzonych na Mszę Świętą w przyszłym roku na 7 listopada, na godzinę 16.00.

DATA PUBLIKACJI: 2020-11-10 » Pozostałe aktualności