Informacje o Plac闚ce

godziny otwarcia:
telefon:
023 657-41-99

Kierownik pani Beata G這wacka.

Powiatowy 字odowiskowy Dom Samopomocy im. B. Jana Paw豉 II w 真rominie ma swoj siedzib w 真rominie przy ul. Ko軼iuszki 2. Przeznaczony jest dla 30 doros造ch os鏏 niepe軟osprawnych intelektualnie wymagaj帷ych pomocy i wsparcia niezb璠nego do samodzielnego 篡cia w 鈔odowisku rodzinnym i spo貫cznym. Dom czynny jest od poniedzia趾u do pi徠ku w godzinach 7.30 – 15.30 i zatrudnia: kierownika, 4 instruktor闚 terapii zaj璚iowej, psychologa, piel璕niark, pracownika socjalnego raz ksi璕ow. Zadanie finansowane jest ze 鈔odk闚 otrzymanych od Powiatu 真romi雟kiego.

Dom stwarza warunki umo磧iwiaj帷e szerszy dost瘼 do 鈍iadcze: rehabilitacji spo貫cznej, socjoterapii i psychoterapii, opieki piel璕niarskiej i r騜nych oddzia造wa usprawniaj帷ych. Umo磧iwia zaspokojenie potrzeb rekreacyjno-kulturalnych, samorealizacji, wzbudzania i podtrzymywania samodzielno軼i. Plac闚ka ma r闚nie za zadanie kszta速owanie i rozwijanie zasad wsp馧篡cia w 鈔odowisku poprzez: wychowanie i edukacj, uczestniczenie w zaj璚iach kulturalnych, sportowych i rekreacyjnych oraz utrzymywanie kontakt闚 z rodzinami uczestnik闚.

Wa積ym celem plac闚ki jest zapewnienie jak najlepszej integracji spo貫cznej oraz kszta速owanie w 鈔odowisku lokalnym pozytywnych postaw wobec os鏏 niepe軟osprawnych poprzez wsp馧prac i wsp馧dzia豉nie z samorz康em lokalnym, instytucjami i organizacjami spo貫cznymi, stowarzyszeniami, o鈔odkami pomocy spo貫cznej, plac闚kami opieki zdrowotnej, parafiami i innymi osobami prawnymi oraz fizycznymi.

Do zada Domu nale篡 tak瞠 trening motywacyjny np.: motywowanie do aktywno軼i i samodzielno軼i, do podejmowania kontakt闚 spo貫cznych oraz podj璚ia terapii i rehabilitacji. Rozwijanie i podtrzymywanie umiej皻no軼i uczestnik闚 niezb璠nych do ich mo磧iwie samodzielnego funkcjonowania spo貫cznego dokonuje si poprzez post瘼owanie wspieraj帷o-aktywizuj帷e, kt鏎e obejmuje trening umiej皻no軼i samoobs逝gowych, kulinarnych, gospodarowania finansami, zaradno軼i 篡ciowej, umiej皻no軼i spo貫cznych, interpersonalnych i relaksacji, a tak瞠 konstruktywnego rozwi您ywania problem闚.

Plac闚ka posiada pomieszczenia i sprz皻 niezb璠ny do realizacji zada wspieraj帷o-aktywizuj帷ych. Prowadzona jest tu r騜na terapia zaj璚iowa np.: zaj璚ia plastyczne, r瘯odzielnictwo, krawiectwo, zaj璚ia muzyczne, teatralne, ruchowe, komputerowe, kulinarne i inne.