Informacje o Placówce
09-100 Płońsk

Kontakt:
telefon: 23/676 53 67
Kierownik pani Joanna Sekulska.

Warsztat Terapii Zajęciowej w Płońsku rozpoczął swoją działalność 01.10.2008 r. Jest to placówka pobytu dziennego dla osób niepełnosprawnych. Do placówki przyjmowane są osoby z orzeczeniem o niepełnosprawności ze wskazaniem do terapii zajęciowej wydanym przez Powiatowy Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności lub inny organ posiadający takie uprawnienia.

W placówce znajdują się cztery pracownie terapeutyczne:
  • Krawiecka
  • Gastronomiczna
  • Ogrodniczo-Przyrodnicza
  • Informatyczno-Muzyczna
W WTZ oprócz terapeutów zatrudnieni są również: pielęgniarka, rewalidator, pracownik socjalny oraz psycholog.

Najważniejszym celem działalności Warsztatów Terapii Zajęciowej jest dostarczenie osobom niepełnosprawnym zadowolenia, przyjemnych przeżyć oraz przydatności społecznej. Te wartości wzbogacą ich osobowość, zaspokoją najważniejsze potrzeby psychiczne. Poprzez zajęcia w grupach zawodowych osoby niepełnosprawne przyswoją sobie pewne umiejętności, jak np. zasady współżycia z ludźmi, gospodarowanie posiadanymi dobrami, rozwój własnej osobowości, co w konsekwencji wpłynie na poprawę ich sprawności intelektualnej oraz zwiększy potencjał możliwości umysłowych.

Strona WWW: www.wtzplonsk.zafriko.pl

Nasze placówki